Melik ÇELİKOĞULLARI
KobiFinans E-Ticaret Danışmanı

Nedir? Ne Yapılmalı? Nasıl Yapılmalı?

Bu yazımızda son dönemde basında sıkça yer alan Yeni Ticaret Kanunu ve bu kanun kapsamında “Şirketlere Web Sitesi Zorunluluğu” konusunu işleyeceğiz.

Yeni kanun 1957 yılından beri kullanımda olan mevcut Ticaret Kanunu’na göre önemli değişiklik ve reformlar getiriyor. Bunlardan bir tanesi de her sermaye şirketinin bir web sitesinin olması zorunluluğu.

İlk defa 2005 başlarında Adalet Bakanı Cemil Çiçek ve Prof. Dr. Ünal Tekinalp tarafından kamuoyuna açıklanan kanun taslağının bu bölümünün kamuoyunda -en azından bazı kesimlerinde- yeterince doğru anlaşılmadığı gözlemlenebiliyor.

Son dönemde bazı işletmelerin, “Nasıl olsa kanun bir web sitesi edinme zorunluluğu getiriyor, bizim de bir web sitemiz yok, ele güne ayıp oluyor”… Veya “Bizim web sitesi de bayağı eskidi, sırası gelmişken şunu bir yenileyelim” yaklaşımı ile yeni bir web sitesi edindiklerini veya mevcut sitelerini yenilettiklerini görüyoruz.

Halbuki kanun “Bir Web Siteniz Olmak Zorundadır”dan biraz daha fazlasını söylüyor. Kanun incelendiğinde asıl amacın, sermaye şirketlerinin şeffaflaşmasını sağlamak olduğunu görmek mümkün. Bu bağlamda da “Ele güne ayıp olmasın, bizim de bir web sitemiz olsun” şeklinde yaklaşımlar ile “Ne yapalım, kanuni zorunluluk” diyip en kısa ve en hesaplı yoldan bir web sitesi edinip bu işten yakayı sıyırma yaklaşımları işe yaramıyor.

Kanun tasarısı bu konuda oldukça açık ve anlaşılır. Bir şirketin web sitesinde nelerin yer alması gerektiğini açıkça ifade ediyor. Bunlar şirketin bilançolarından, yönetim kurulu kararlarına kadar geniş bir yelpazeyi içeriyor. (Bknz. Kanun metni) Yani artık adamın birini bulup iyi/kötü bir web sitesini bir defaya mahsus yaptırıp bir kenarda unutma dönemi kapanıyor. Animasyonlarla dolu, orası burası hoplayıp zıplayan ancak üzerinde en ufak bir değişiklik yapmanın bile dert olduğu (flash vb) sitelerin dönemi de kapanıyor.

Yeni dönem; şirket yönetici veya çalışanlarının doğrudan müdahale edebileceği, her gerektiğinde içeriğinde gerekli değişiklik ve güncellemeleri yapabilecekleri ve kanunun ön gördüğü bir takım standartlara sahip web sitelerini gerektiriyor.

Ayrıca devlet bu kriterleri karşılamayan şirketlerin yönetim kurulu üyelerine ve genel müdürlerine de hapis cezalarına varan yaptırımlar getirerek bu konuda ne kadar kararlı olduğunu da gösteriyor.

Peki, bu aşamada şirketlerin gerek maddi veya manevi zarar görmemesi, gerekse kanun karşısında zor durumda kalmaması için neler yapması gerekiyor?

Bir profesyonel olarak aşağıda bu konuda yol göstermeye ve önerilerimi sunmaya çalışacağım.

Bugüne kadar web sitesi edinmede izlenilen genel yöntem, ya piyasadan, ya da eş dost vasıtası ile birini bulup bir web sitesi yaptırmak olmuştur. Ancak bu yöntem artık işe yaramayacaktır. Çünkü başkasının yaptığı bir web sitesine –eğer web tasarımcısı değilseniz- siz müdahale edemez, üzerinde herhangi bir değişiklik yapamazsınız. Yeni kanun ise web sitenizde sıklıkla değişiklik yapmanız gereğini ortaya koymaktadır. Eğer her defasında bir web tasarımcısına mahkum olup, dert anlatmak, keyfinin olmasını beklemek, üstüne de para harcamak istemiyorsanız bu tip statik (değişmeyen) el imalatı web sitelerinden uzak durun.

Yapmanız gereken üzerinde kendi kendinize, yani dışardan herhangi bir profesyonel desteğe gereksinim duymaksızın değişiklik ve güncelleme yapabileceğiniz “Kanunun Getirdiği Kriterleri Karşılayabilecek Niteliklere Sahip, Yönetilebilir, Güncellenebilir, Kolay kullanılabilen bir “Paket Web Sitesi” çözümü edinmektir. Son dönemde piyasada, özellikle söz konusu kanun taslağının duyurulmasının ardından mantar misali türemiş birçok “Paket Web Sitesi” çözümü vardır. Ancak bunların yüzde 90’dan fazlası ne bir “Paket Web Sitesi” olma kriterlerini, ne de kanunun getirdiği standartları karşılamaktadır. Büyük çoğunluğunun arkasında ise doğru dürüst bir kurumsal yapı bulunmamaktadır. İlk bakışta pek havalı görünen bir web sitesi olan, ancak iletişim bölümüne baktığınızda bir e-mail adresi ile bir cep telefonu numarasından başka bir şey bulunmayan veya bir han odasından web sitesi satmaya çalışan, bugün var yarın yok kişilerin çözümlerinden uzak durun. Dolayısı ile çözümü aldığınız firmanın güvenilirliğine dikkat etmelisiniz. Çünkü aldığınız şey sadece bir ürün değil, uzun sürecek bir ilişkidir. Bu yüzden firmanın referanslarını, ürününün pazardaki yaygınlığını ve pek tabii ürünün özelliklerini inceleyin. Gerekirse birkaç referansı arayıp müşterileri ile konuşun, vaktiniz varsa firmayı ziyaret edin. En önemlisi “Oh ne güzel, bak bu paket pek bir iyi paketmiş" diyip bir web çözümü satın almadan önce, satın aldığınız şeyin gerçekten bir “Paket Web Sitesi” çözümü olduğundan emin olun. Bunun için aşağıdaki kriterlere göz atabilirsiniz.

  • • Satın alma sonrasında size mutlaka eğitim hizmeti sunar.
  • • Ürünü kullandığınız sürece destek alabileceğiniz bir destek yapısına sahiptir.
  • • Hosting, e-mail, yedekleme, güvenlik hizmetleri pakete dahil olur.
  • • Ve tabii web sitenizi herhangi bir özel eğitim gerektirmeksizin kendi kendinize yapmanıza, yönetmenize ve güncellemenize imkan verecek kadar kolay kullanımlı olur. (Bilgisayarda yazı yazmayı bilecek kadar bilgiye sahip olduğunuzu varsayıyorum)

Web çözümü edinmek üzere olan işletmelerin kafasını karıştıran bir başka unsur ise fiyatlardır. Teklif alma aşamasında gelen fiyatlar birbirlerinden çok farklı olabilmektedir. Ancak bu hal ısmarlama sistemler için geçerlidir. Çünkü ısmarlama sistemlerde hem yapılacak sitenin nitelikleri birbirlerinden çok farklı olabilmekte, hem de yapacak firmanın fiyatlandırma politikaları değişkenlik gösterebilmektedir. Buna karşın “Paket Web Sitesi” çözümleri bilinebilir fiyat aralıkları ile bu yönde de çok daha kolay seçim yapma imkanı sunmaktadır. Satın alma aşamasında “Paket Web Sitesi” çözümünün üreticisi firma ve ürünün nitelikleri hakkında ikna olduysanız sizlere fikir vermesi açısından fiyatları da yaklaşık aşağıdaki aralıklarda olmalıdır. “Paket Web Sitesi” çözümleri iki yöntemle satılırlar. Kiralayabilir veya satın alabilirsiniz. Kiralamalarda Aylık 25–75 YTL veya yıllık 250–350 YTL aralığı makuldür. Satın almalarda ise 1.000-1.500 YTL fiyat aralığı makuldür. Bu fiyatların çok altında kalan fiyatlar ciddi şüphe ile karşılanmalıdır. Çünkü bu fiyatların daha altında bir gelirle üretici firmanın giderlerini karşılaması mümkün olmayacağından amatörler veya kötü niyetliler ile karşı karşıyasınız demektir. Bu aralıkların üzerinde fiyatlar ise olasıdır, ancak bu durumda da bu paketin bu fiyatı hak edecek, diğer sistemlerde olmayan ne gibi artılar sunduğunu irdelemelisiniz.

Wikado’yu Satın Almanız İçin 10 Sebep

  • Wikado ile Özgür Olursunuz
  • Wikado ile Hız Kazanırsınız
  • Wikado ile Farklı Olursunuz
  • Wikado ile Dünyaya Açılırsınız
devamı...
  • Neler yapılabilir?
  • Hiç teknik bilgim yok !!
  • Yardıma ihtiyacım olursa ne olacak?
  • Wikado’yu aldığımda bana ne veriliyor?
devamı...
  • Yüzlerce hazır tasarım
  • 10 dile kadar yabancı dil
  • Gelişkin raporlama
  • Çok katmanlı menüler
  • Form ve Sayfa Sihirbazı
devamı...

Benzersiz Wikado tasarımlarından örneklere buradan ulaşabilirsiniz.

devamı...

Wikado ile hazır Web sitesi
www.hurriyet.com.tr
Alternatif web paketi
www.bthaber.com.tr
Web siteleri paketlendi
http://www.imedya.com/

devamı...

3 dilli sitemizi hazirlamam 10 dakikadan az sürdü. Mükemmel bir ürün...
Güven Sogutma Mustafa Demirci

devamı...
Site Haritası